Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Immunerősítő ételek a hideg hónapokra

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Az ősz beköszöntével a hőmérő higanyszála a napok múlásával egyre lejjebb és lejjebb kúszik. Jönnek a borongós napok, amik nemcsak a kedvünket teszik próbára, hanem az egészségünket is. Ebben az időszakban ugyanis az immunrendszerünknek igen sok dolga akad, számos baci és vírus támadását kell kivédenie. Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen menjen, nem árt a táplálkozással is támogatni az ellenállóképességet. Adunk néhány tippet, hogy hogyan!

Az immunrendszer azért felelős, hogy megvédje a szervezetet a különféle kórokozóktól, vírusoktól. Az, hogy miként szuperál, igen sok tényező összjátékától függ. Például nem mindegy mennyi folyadékot fogyasztasz, sportolsz-e, megfelelően alszol-e és nem utolsó sorban az sem mindegy, hogy mit eszel.

Az emberi szervezet ellenálló képességét a táplálkozással jelentősen lehet befolyásolni. Amennyiben az étrend a kellő mennyiségben bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és cinkben, akkor sokkal erősebb immunrendszer alakulhat ki.

 

Mit együnk ősszel, ha erős immunrendszert szeretnénk?

Mézet

A méz gyógyító ereje már réges-régen ismert. A felsőlégúti megbetegedések kezelésében hatékonyan közre tud működni, köszönhetően annak, hogy gátolja a mikrobák szaporodását. Többféle vitamint is tartalmaz kisebb mennyiségben, illetve olyan hasznos anyagokat, mint a cink, a réz, a magnézium, a mangán, a foszfor vagy éppen a kalcium.

Gyömbért

A gyömbért könnyű felismerni jellegzetes illatáról és ízéről, amelyet ingerol-tartalma okoz. Igazán hatásos természetes fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő. Erősíti az immunrendszert és hozzájárul a láz csökkentéséhez is. Kiváló forró limonádé készíthető belőle, ehhez nem kell mást tenni, mint lereszelni egy kisebb darabot, hozzáadni kevés citromlevet és mézet, és felönteni forró vízzel vagy teával.

Homoktövist

A homoktövist sokan csodanövényként tartják számon, mivel annyira értékes gyógynövény, hogy több egészségügyi probléma kezeléséhez is hozzájárul. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően az őszi-téli időszakban hűséges társ.

Citrusféléket

A citrusfélék jellemzője, hogy igen sok C-vitamint tartalmaznak, ennek köszönhetően a hideg hónapok legkedveltebb gyümölcseivé avanzsáltak. Lime, pomelo, narancs, mandarin – a választék igen széles, így mindenki találhat közülük kedvére valót.

Zöldség- és gyümölcsturmixokat

A nyers zöldségek és gyümölcsök a legjobb tápanyagforrások, bővelkednek értékes anyagokban, vitaminokban. Egy turmixgép segítségével ízletes ital varázsolható belőlük néhány perc alatt.

Mit ne együnk ilyenkor?

A lisztben és cukorban gazdag ételek hirtelen emelik meg a vércukorszintet és negatívan befolyásolják a közérzetet. Az immunrendszer megerősítéséhez ezekre az anyagokra csupán elenyésző mértékben van szükség. Ugyanígy érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket is, melyek alacsony tápanyagtartalmuk miatt kerülnek a nem javasolt ételek listájára.