A Mexikóban őshonos chia, vagy más néven aztékzsálya mag magas rosttartalmának köszönhetően nagy mennyiségű vizet tud megkötni, és a hagyományos, népi orvoslásban számtalan célra használják. A készítményeinkben alkalmazott chia-mag Dél-Amerikából származik. A chia-mag nyáron virágzó, lila vagy ritkábban fehér virága a virágzást követően maghüvellyé fejlődik, mely termését (a chia-magokat) télen hozza. A chia-mag – az amaránthoz hasonlóan – az Aztékok és Maják fontos alapélelmiszere volt. Úgy tekintettek rá, mint amely fokozza az állóképességet, és energiát ad (a kukorica- és bab mellett a harmadik legfontosabb növényük volt). Éppen ezért az azték harcosok a fontos hódításaik során, és a „hírvivő” futók (akik Mexikó középpontja és távoli régiók közt ingáztak) nagy hangsúlyt szenteltek a magok rendszeres fogyasztásának. A chia magok tipikusan apró, ovális alakú szemcsék. Színük lehet fekete, barna, de ritkábban fehér is.
Javasolt napi fogyasztási mennyiség legfeljebb 15 g.
Átlagos tápértékadatok | 100g |
---|---|
Energia | 1832 kJ / 444 kcal |
Zsír | 31,1g |
amelyből telített zsírsavak | 3,8g |
Szénhidrát | 4,8g |
amelyből cukrok | 0,8g |
Rost | 29,9g |
Fehérje | 21,2g |
Só | 0,03g |
© 2019 All rights Reserved.