Levendulás meggy-málna lekvárunk a szőkőmust sűrítmény mellett édesítőszert, stevia kivonatot tartalmaz, így a hagyományos, cukorral készült lekvárokhoz képest, elfogyasztás után mérsékeltebb vércukorszint-emelkedést vált ki. Csökkentett energiatartalommal, csökkentett cukor-, és szénhidráttartalommal rendelkezik, hiszen termékeink fejlesztésekor az egyik fő szempont számunkra, hogy gondoljunk azokra is, akiknek oda kell figyelniük a szénhidrátbevitelükre.
Hasonlóan többi lekvárunkhoz, ez az íz is tartósítószerek, állományjavítók és mesterséges aromák felhasználása nélkül készült.
A málna az egyik legnépszerűbb bogyósunk. Nagy előnye, hogy aromáját akár főzve is megtartja, puha szerkezetének köszönhetően a szájban szinte elolvad. Tekintettel a termékeink iránti növekvő keresletre, és a pálinkafőzdék „hazai alapanyagot elszívó hatására”, málnakészletünket szerb málnával egészítjük ki.
Ennél a lekvárunknál a málna mellé méltó társat kerestünk. Választásunk a meggyre esett, hiszen a hasonló szüretelési időszak mellett, a meggy mélybordó színe és savassága tovább fokozza az összhatást. Szeretjük az édes meggyet, így készítményeinkben is helyet biztosítottunk neki, meggy-málna lekvárunkhoz az alapot ő adja. A sötétpiros színű, bő leve kellemesen édes-savas, mellette a málna zamata és a levendula aromája jól tud érvényesülni. Előszeretettel használjuk az érdi bőtermő fajtát, melynek gyümölcse közepesen nagy, héja sötét kárminpiros színű, húsa közepesen kemény, finoman rostos, leve átlagosan „fest”.
Ennél a lekvárnál is nagyon fontos szempont a rövid ideig tartó, kíméletes főzés, hogy a málna – amennyire csak lehet – megőrizze eredeti állagát a meggyvelőben. Hogy ezen a lekvárunkon is csavarjunk egy kicsit, óvatosan megszórtuk levendulavirággal. A végeredmény? Egy ízletes készítmény, ahol a gyümölcsök zamatát áthatja a levendulavirág illata.
A szerbeket a klímájuk, termékeny földjeik, és több évtizedes termesztési tapasztalatuk vezető málnatermesztő országgá emelte 2015-ben (maguk mögött hagyva Lengyelországot és Chilét). Az említett évben a külföldre értékesített málna mennyisége elérte a cca. 100 ezer tonnát. Málnatermesztésük központja Arilje, ami a nyugat-szerb hegyvidéki régióban található kisváros. A hegyvidéki tájnak köszönhetően a málna egészséges, tiszta környezetben tud teremni.
Az innen származó legnépszerűbb fajták:
Átlagos tápértékadatok 100g termékben | 100g termék RI* %-ban | |
---|---|---|
Energia | 458 kJ / 108 kcal | 5% |
Zsír | <0,5g | 0% |
amelyből telített zsírsavak | <0,1g | 0% |
Szénhidrát | 25g | 10% |
amelyből cukrok | 22,7g | 25% |
Rost | 2,1g | – |
Fehérje | 0,7g | 1% |
Só | 0,02g | 0% |
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ/2000kcal).
© 2019 All rights Reserved.